Σε «αγώνα δρόμου» για να ξεμπλοκάρουν 340.000 δασικά ακίνητα που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε «ομηρία» έχουν αποδυθεί οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕπΕΑ), οι οποίες ενεργοποιήθηκαν έπειτα από μακρά περίοδο αδράνειας. Όπως αναφέρει στον ΟT ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ήδη έχει πιάσει δουλειά η πλειονότητα των ΕπΕΑ (ήτοι περί τις 70 από τις 116) και σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες.
Οι φάκελοι
Είναι χαρακτηριστικό ότι, τον Μάιο εκδόθηκαν πάνω από 40 πρακτικά από ΕπΕΑ ανά την Ελλάδα, τα οποία αφορούσαν περί τις 25 με 30 υποθέσεις το καθένα, αριθμός διπλάσιος συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες. Δηλαδή συνολικά σε έναν μήνα οι Επιτροπές εξέτασαν πάνω από 1.000 φακέλους αντιρρήσεων πολιτών κατά των αναρτηθέντων δασικών χαρτών και προχώρησαν στην εξέταση της βασιμότητας κάθε αντιρρήσεως.
Ωστόσο, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε δεσμευθεί πριν από μήνες ότι θα αυξήσει τον αριθμό των Επιτροπών σε συνολικά 200 από 116 σήμερα, προκειμένου η εξέταση των αντιρρήσεων να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2024. Ακόμη όμως δεν το έχει πράξει. Όπως επισημαίνει ο κ. Αραβώσης, τώρα που έχουν πάρει μπροστά οι υφιστάμενες ΕπΕΑ, «σε όποιες περιοχές διαπιστώνονται κενά και επιπλέον ανάγκες θα προχωρούμε άμεσα στη σύσταση και των νέων Επιτροπών».
Οι επιτροπές
Οι υφιστάμενες ΕπΕΑ στην πλειονότητά τους ήταν ανενεργές καθώς τα μέλη τους αρχικά δεν αποζημιώνονταν, ενώ στη συνέχεια οι αμοιβές ήταν πολύ χαμηλές και δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τον τεχνικό και τον νομικό κόσμο. Γι΄ αυτόν τον λόγο τα ποσά διπλασιάστηκαν. Για τη λειτουργία των περίπου 200 Επιτροπών (μαζί με εκείνες που σχεδιάζεται να ιδρυθούν) έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο».
Η αποζημίωση των μελών τους πλέον καταβάλλεται εφόσον τηρείται κάθε μήνα ο ελάχιστος υποχρεωτικός αριθμός συμμετοχής σε τέσσερις συνεδριάσεις ανά μέλος, συνδυαστικά με την ολοκλήρωση εξέτασης 25 υποθέσεων ανά συνεδρίαση, ήτοι 100 υποθέσεις ανά μήνα για την κάθε ΕπΕΑ. Δηλαδή εάν συσταθούν 200 Επιτροπές θα εξετάζουν 20.000 υποθέσεις ανά μήνα.
Οι αντιρρήσεις
Συνολικά, οι 340.000 αντιρρήσεις, υπολογίζεται ότι αφορούν περί τα 2.600.000 στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας. Ωστόσο, ποσοστό περίπου 30% των αντιρρήσεων εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν ως πρόδηλα σφάλματα (προφανής τεχνικού χαρακτήρα απόκλιση, εσφαλμένη απόδοση οριογραμμών, εκ παραδρομής παραλείψεις κλπ.) Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες των εν λόγω εκτάσεων δεν μπορούν να τις μεταβιβάσουν, να τις πουλήσουν, να εκδώσουν οικοδομικές άδειες και γενικότερα να τις εκμεταλλευθούν έως ότου περατωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων.
Έως σήμερα έχει κυρωθεί το 95% των αναρτημένων δασικών χαρτών, που αντιστοιχούν στο 90% της γεωγραφικής επικράτειας της χώρας και εκκρεμούν οι εκτάσεις για τις οποίες θα πρέπει να εξεταστούν αντιρρήσεις πολιτών, να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα καθώς και οι περιοχές που καταλαμβάνουν οικισμοί.
πηγή taxydromos.gr