Η Ελλάδα ως παγκόσμιος πόλος έλξης για το Real Estate

Απόψεις

Είναι αλήθεια ότι η ελληνική οικονομία επλήγη σκληρά από την υγειονομική κρίση του Covid-19 και από τα προηγούμενα δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο η μόνη κατεύθυνση για την ελληνική οικονομία είναι πλέον αυτή προς την ανάπτυξη. Οι προοπτικές είναι καλές και ο Ελληνας επιχειρηματίας συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο ότι οι παλιές πρακτικές δεν αρκούν για μια βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον. Αποδεδειγμένα και βάσει μελετών το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων στις επιχειρηματικές μονάδες πηγάζει από ξεπερασμένες μεθόδους λειτουργίας και ελλιπή οργάνωση. H χώρα έχει σπουδαίες προοπτικές και βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις για την ψηφιοποίηση, την τεχνολογία, τις ΑΠΕ.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση ανανέωσης και ανάπτυξης και πλέον αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για το Real Estate. Η ανάγκη για νέες κατοικίες, επιχειρηματικούς χώρους και τουριστικά καταλύματα δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες σε όλο το φάσμα της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούνται σημαντικές αγοραπωλησίες από αλλοδαπούς και Ελληνες επενδυτές. Οι ξένοι οι οποίοι επιλέγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι κυρίως από το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Ευρώπη. Υπάρχει παράλληλα μεγάλο ενδιαφέρον αμερικανικών, ισπανικών και γερμανικών funds.

Δυνατή, επίσης, είναι και η παρουσία των Ευρωπαίων, που επιλέγουν να προχωρούν σε αγορές δεύτερης κατοικίας στα ελληνικά νησιά, ή υπάρχει και η τάση πολλοί συνταξιούχοι Ευρωπαίοι να επιλέγουν την Ελλάδα για μόνιμη κατοικία.

Η Ελλάδα, άλλωστε ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, παραμένει μια εξαιρετική ευκαιρία για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού. Τα νησιά, οι παραλίες, και η πολιτιστική κληρονομιά ελκύουν τουρίστες από όλο τον Κόσμο. Εξυπνες επενδύσεις σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενες κατοικίες και τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να αποφέρουν αξιοσημείωτα κέρδη. Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ολοένα και αυξάνεται για την αγορά τουριστικών κατοικιών στην Ελλάδα και τη διαχείρισή τους ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, μια κίνηση που μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη με ελάχιστο κόστος διαχείρισης.

Επιπροσθέτως η κυβέρνηση έχει αναλάβει μεγάλα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένου του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, της αναβάθμισης των λιμανιών, και της επέκτασης του οδικού δικτύου. Ενα επίσης μεγάλο έργο είναι το Ellinikon Project, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον μετασχηματισμό του πρώην Διεθνούς Αεροδρομίου Ελληνικού σε ένα δυναμικό αστικό συγκρότημα με ανάμειξη κατοικίας, εμπορίου, πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Αυτό το φιλόδοξο έργο αποσκοπεί στην αναζωογόνηση του αστικού τοπίου, δημιουργώντας έναν δυναμικό πυρήνα που συνδυάζει επαγγελματικούς, κατοικίας, πολιτιστικούς και αναψυκτικούς χώρους. Με έμφαση στη βιωσιμότητα και τις σύγχρονες αρχές του αστικού σχεδιασμού, το Εργο Ελληνικό προτίθεται να ανανεώσει τον χώρο, προσφέροντας ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και βελτιωμένη ποιότητα ζωής τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Με τις επενδύσεις αυτές όχι μόνο θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα αλλά θα αυξηθεί και η αξία των ακινήτων στις γείτονες περιοχές.

Περαιτέρω η αυξανόμενη τάση των ψηφιακών νομάδων προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις σε ακίνητα που διαθέτουν την υποδομή για εργασία από απόσταση και ψηφιακή συνδεσιμότητα. Το φαινόμενο των ψηφιακών νομάδων ανοίγει νέες προοπτικές στον τομέα των ακινήτων, καθώς όλο και περισσότεροι επαγγελματίες επιλέγουν να εργάζονται από απόσταση και να αναζητούν προσωρινές βάσεις σε ποικίλες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η χώρα και ιδιαίτερα η Αθήνα, αποτελεί έναν από τους προορισμούς που επιλέγουν οι ψηφιακοί νομάδες, καθώς τους προσφέρει εξαιρετική τοποθεσία, υψηλή ποιότητα διαβίωσης, ενώ παράλληλα μπορούν να εργαστούν σε ένα ιδιαίτερα εμπνευσμένο περιβάλλον με εκπληκτική αρχιτεκτονική και πολλές δραστηριότητες. Επιπλέον, η πρόσβαση σε γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο και σε εξαιρετικές ψηφιακές υποδομές καθιστούν την Αθήνα ιδανική επιλογή για εκείνους που αναζητούν τη συνδυασμένη ευχαρίστηση της εργασίας και της εξερεύνησης σε έναν από τους πλέον φιλόξενους προορισμούς στον Κόσμο.

Συμπερασματικά η Ελλάδα, με την ποικιλία των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει στον τομέα των ακινήτων, αναδεικνύεται ως ένας αξιόλογος προορισμός για τους επενδυτές και το 2024. Η χώρα αντιπροσωπεύει μια δυναμική και ανθηρή αγορά και διαμορφώνεται ως μια πολλά υποσχόμενη περιοχή για την ανάπτυξη των επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων. Η επενδυτική κοινότητα μπορεί να αναμένει με αισιοδοξία το μέλλον και τις ευκαιρίες που θα προσφέρει αυτός ο ελκυστικός προορισμός.

Δεν πρέπει μάλιστα να παραγνωρισθεί το γεγονός ότι η μεγάλη ευκαιρία για όσους έχουν ήδη προσαρμοσθεί στα δεδομένα της νέας εποχής είναι να αξιοποιήσουν τα κενά που διαμορφώνει η αγορά, να επεκταθούν και να αναζητήσουν και άλλα πεδία επωφελούς δράσεως. Για όσους ακόμη δεν έχουν προσαρμοσθεί είναι η κατάλληλη στιγμή να κατανοήσουν τι συμβαίνει και να φροντίσουν να το κάνουν έστω και τώρα. Ποτέ δεν είναι αργά όσο είμαστε επιχειρηματικά εν ζωή. Η διάβαση από την κατανόηση στην προσαρμογή και τη δράση είναι για μια ακόμη φορά απαραίτητη.

Προς επίρρωση των ανωτέρω επισημαίνεται ότι ισχυρή αύξηση 40% κατέγραψαν οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2023, φτάνοντας τα 1,102 δισ. ευρώ. Η δυναμική επενδυτική δραστηριότητα του προηγούμενου έτους, κατά το οποίο οι επενδύσεις σημείωσαν ρεκόρ αγγίζοντας σχεδόν τα 2 δισ. ευρώ το 2022, συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η ισχυρή αυτή τάση των τελευταίων ετών, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πώς η ελληνική κτηματαγορά αποτελεί μία από τις καλύτερες και πλέον αποδοτικές επενδυτικές επιλογές τόσο για θεσμικούς όσο και για μη θεσμικούς επενδυτές, παρέχοντας χαμηλό ρίσκο και ιδιαίτερα υψηλά οφέλη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τρεις παράγοντες επηρεάζουν καθοριστικά, καθώς φαίνεται, την ξένη επενδυτική δραστηριότητα στην ελληνική κτηματαγορά:

Κατ’ αρχάς το πρόγραμμα golden visa και ο διπλασιασμός του ελάχιστου ύψους επένδυσης σε ορισμένες περιοχές της χώρας, έδωσαν ώθηση στην αγορά με αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται υψηλότερα τιμήματα σε σύγκριση με παλαιότερα.

Επειτα, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των επενδυτικών ροών έχουν παίξει και οι υψηλές αποδόσεις που προσφέρουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες είναι η κυρίαρχη τάση ενοικίασης στις μητροπόλεις της χώρας, καθώς και σε πολλές τουριστικές περιοχές τα τελευταία έτη. Συγχρόνως, το γεγονός ότι, παρά την εντυπωσιακή αύξηση των τιμών ακινήτων τα τελευταία χρόνια, οι τιμές θεωρούνται ακόμη χαμηλές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές και μη αγορές, αυξάνει την ελκυστικότητα της χώρας ως αποδέκτη ξένων επενδύσεων.

Οι πιο δημοφιλείς τύποι επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα είναι οι κάτωθι:

  1. Κατοικίες και διαμερίσματα

Η αγορά ενός σπιτιού δίπλα στη θάλασσα στην Ελλάδα σε τιμή μπορεί να ανταγωνιστεί πολλές περιοχές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και άλλων χωρών της ΚΑΚ. Εκτός από τις διακοπές, μπορεί κάποιος να κερδίσει επιπλέον εισόδημα από ένα τέτοιο ακίνητο στους κενούς μήνες ενοικιάζοντάς το. Η ρευστότητα αυτού του τύπου ακίνητης περιουσίας ήταν πάντα και παραμένει υψηλή, επομένως υπάρχει η ευκαιρία να κερδίσει κάποιος χρήματα από τη μεταπώληση τέτοιων ακινήτων.

  1. Επένδυση σε τουριστικές επιχειρήσεις

Ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι ένας από τους κορυφαίους τομείς της Οικονομίας. Η συνεχής εισροή τουριστών σε μια χώρα με ελκυστική ιστορία, ανέγγιχτη φύση και πρωτοτυπία παρέχει ένα σταθερό εισόδημα σε μετρητά. Η ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών ακινήτων αποτελεί μια από τις πιο ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τουριστικό τομέα.

  1. Κατασκευή

Μια πολλά υποσχόμενη κατεύθυνση επένδυσης είναι η αγορά οικοπέδων στην Ελλάδα για κατασκευή. Το κόστος της γης στην Ελλάδα είναι σχετικά σταθερό και ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως, αν είναι κοντά στη θάλασσα, τον οικισμό.

 

* Δημήτριος Βακαλόπουλος

www dvlawfirm.gr

Αθήνα Λεωφ. Κηφισίας 27Α, 115 23, Αθήνα +30 210 6424540, +30 210 6424541 +30 2106424542 athens@dvlawfirm.gr

Νέα Υόρκη 225 West 34th St – Floor 9 – New York, NY 10122 +1 332-249-5955

Παρίσι 149, Rue de Rome 75017, Παρίσι, Palais C2

www dvlawfirm.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *