Λεωφόρος Κηφισίας: Πώς μετατρέπεται σε “Μέκκα” των “πράσινων” γραφείων

Επαγγελματικά Ακίνητα και Επενδύσεις

Σε τροχιά ανάπτυξης έχουν τεθεί πλέον και τα τελευταία κενά οικόπεδα που είχαν απομείνει επί του άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του Αμαρουσίου, που έχει εδραιωθεί ως η «Μέκκα» της αγοράς γραφείων της πρωτεύουσας. Επενδυτές, όπως η Prodea Investments, η Dimand Real Estate, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο όμιλος Αποστολόπουλου (Ιατρικό Κέντρο), έχουν λάβει «θέσεις», ώστε να επωφεληθούν από την μεγάλη ζήτηση για σύγχρονους χώρους, «πράσινων» προδιαγραφών, ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν και χρηματοδότηση μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι εξαιρετικά χαμηλού κόστους (κάτω του 1%).

Πιο προχωρημένη είναι η επένδυση που γίνεται από την Dimand σε οικόπεδο επί της Λ. Κηφισίας 65, για την κατασκευή της νέας «έδρας» της Prici Water House Coopers (PwC) στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, εκτός από τον χρήστη, το ακίνητο έχει ήδη εξασφαλίσει και τον νέο του ιδιοκτήτη, καθώς μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του, θα ενεργοποιηθεί και η συμφωνία πώλησής του στον όμιλο Eurobank, που θα αποκτήσει το συγκρότημα για λόγους επενδυτικούς. Μάλιστα, η συμφωνία αυτή, ύψους 75 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αποτελέσει την μεγαλύτερη σε αξία πώληση μεμονωμένου κτιρίου γραφείων στην ελληνική αγορά. Η PwC έχει συμφωνήσει να μισθώσει το ακίνητο για περίοδο 10 ετών, ενώ το μηνιαίο μίσθωμα εκτιμάται ότι διαμορφώνεται πέριξ των 26 ευρώ/τ.μ.

Το οικόπεδο των 11 στρεμμάτων ανήκε επί χρόνια στην οικογένεια Αντωνίου, που δραστηριοποιείται στον τομέα της κατασκευής κατοικιών. Η Dimand προσπαθούσε να το αποκτήσει ήδη από το 2007, χωρίς επιτυχία, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε στο τέλος του 2021. Το συγκρότημα αποτελείται από δύο «δίδυμα» κτίρια γραφείων, με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, επιφάνειας ανωδομής 5.500 τ.μ. έκαστο, δηλαδή 11.000 τ.μ. συνολικά. Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου, μαζί με τα υπόγεια, διαμορφώνεται σε 24.500 τ.μ. Η PwC σχεδιάζει να συγκεντρώσει στο συγκρότημα, τις υπηρεσίες που μέχρι σήμερα στεγάζει σε τρία διαφορετικά κτίρια. Το συγκρότημα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατασκευής του και αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση στις αρχές του καλοκαιριού.

Μια ακόμα σημαντική επένδυση επί της Λ. Κηφισίας, σχεδιάζεται αυτήν την περίοδο από την Prodea Investments, δίπλα από τον κόμβο της Αττικής Οδού («Δαχτυλίδι»). Η εισηγμένη έχει προχωρήσει στην μεθοδική απόκτηση δύο εκτάσεων που θεωρούνται «φιλέτα», τις οποίες θα ενοποιήσει πολεοδομικά και λειτουργικά, προκειμένου να δημιουργήσει επίσης ένα μεγάλο συγκρότημα γραφείων. Στις αρχές του 2022, αποκτήθηκε το πρώτο ακίνητο. Ο λόγος για έκταση επιφάνειας 10,4 στρεμμάτων, αποτελούμενη από πέντε όμορα οικόπεδα με κτίρια, επιφάνειας 4.172 τ.μ., στα οποία στεγαζόταν στο παρελθόν η «Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά».

Προς το τέλος του 2023, η Prodea ήρθε σε συμφωνία και με τους ιδιοκτήτες του γειτονικού χώρου αναψυχής «Τα Αηδονάκια», ένα ακόμα «φιλέτο» στην περιοχή. Μόνο για τις δύο αυτές επενδύσεις, η εταιρεία εκτιμάται ότι δαπάνησε 20 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, καθώς σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός συγκροτήματος βιοκλιματικών γραφείων, με συνολική επιφάνεια ανωδομής 15.000 τ.μ. Υπολογίζεται ότι η οικοδομική άδεια θα εκδοθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Σχεδόν απέναντι από την επένδυση που προωθεί η Prodea, βρίσκεται ένα ακόμα οικόπεδο «φιλέτο» της περιοχής, που παρέμενε ανεκμετάλλευτο επί σειρά ετών. Ο λόγος για έκταση, ιδιοκτησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το νοσοκομειακό συγκρότημα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, επίσης στο «Δαχτυλίδι» της Αττικής Οδού, δίπλα στην Λ. Κηφισίας.

Για το συγκεκριμένο ακίνητο υφίσταται συμφωνία ανέγερσης κτιρίου γραφείων επιφάνειας 12.000 τ.μ., εκ των οποίων περίπου 3.500 τ.μ. θα παραδοθούν στο ΤΕΕ, προκειμένου να στεγάσει εκεί τα γραφεία του, ενώ τα υπόλοιπα 8.500 τ.μ. θα εκμισθωθούν σε ενδιαφερόμενες εταιρείες. Ουσιαστικά, αξιοποιείται η μέθοδος της αντιπαροχής. Η επένδυση είναι ύψους 43,5 εκατ. ευρώ και γίνεται από ομάδα επενδυτών, που περιλαμβάνουν τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Dimand και τον όμιλο του Ιατρικού Κέντρου. Το κτίριο γραφείων θα κατασκευαστεί από την ΤΕΡΝΑ. Αυτήν την περίοδο έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες, καθώς εξασφαλίστηκε και η απαιτούμενη οικοδομική άδεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *