Αγορά ακινήτων: Μειώνεται κατά ένα μήνα η μεταβατική περίοδος για την Golden Visa

Επαγγελματικά Ακίνητα και Επενδύσεις

Περιθώριο μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024 και όχι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 θα έχουν τελικά όσοι θέλουν να αγοράσουν ακίνητα με προσύμφωνα ή καταβάλουν προκαταβολή, προκειμένου να τα διαθέσουν στο πρόγραμμα της Golden Visa με τις μειωμένες αξίες που ισχύουν σήμερα.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη στη Βουλή ο υφυπουργός Eθνικής Oικονομίας και Oικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης η κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την εισήγηση του ΠΑΣΟΚ για σύντμηση της μεταβατικής περιόδου κατά ένα μήνα.

Έτσι στην σχετική τροπολογία θα προβλέπεται οτι οι παλιές (υφιστάμενες) αξίες θα ισχύουν μέχρι το τέλος του Αυγούστου ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του χρόνου για να ολοκληρώσουν την επένδυση.

Συγκεκριμένα:

1. Πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι θα εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10%, ή θα υπογράψουν προσύμφωνο ή ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς, αποδεικνύοντας τις σχετικές πιστώσεις μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024 μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα.

2. Στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο πάντα με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα αλλά πάντως όχι μετά τις 30 Απριλίου 2025.

Με το νέο καθεστώς που ψηφίζεται στην Βουλή, για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας 5 ετών σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa) θα ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

• Στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ. Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.

• Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.

• Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *